Билколечение при животните

Билколечение при животните
Всички (6)

Независимо от значителният прогрес на синтетичната химия, фитотерапията е запазила своето огромно значение до днес. Многовековният опит на народите в изучаването на лечебните растения е послужил като основа за научноо - боснованото приложение на много вещества от растителен произход.

Проучени са различни растения и техният брой расте ежегодно. Научните изследвания са позволили внедряването на много лекарствени препарати в медицината като цяло. Разработени са химически чисти активни вещества, освободени от баластни примеси, които разкриват възможности за синтезата на най - ефективните от тях. Предложени са стандартизирани лекарствени препарати от достъпни и евтини местни суровини с ниска себестойност.

Лечебните растения намират голямо приложение във ветеринарната медицина при профилактиката и терапията на различни заболявания най - вече по селскостопанските животни. Те се използват не само в нативен вид, но и под формата на лекарствени препарати. Употребата на лечебните растения и на техните препарати изисква много познания и голяма предпазливост, за да се избегнат нежеланите странични действия на активните вещества.

С лечебна цел се използват само добре проучени растения с диференциран подход, съобразен с видово специфичните ocoбености на животните и с тяхната чувствителност към всяко растение. Необходими са познания и по фитотоксикология. Всяка ветеринарномедицинска аптека е хубаво да разполага с определен набор от лечебни растения, които да бъдат използвани в лечителската дейност.

Статии

5.0, 1 гласа
прегледи 5066

Препоръчани продукти

Коментари за Билколечение при животните

  1. 1.

    това лечение ме изненада негу бях чувала до сега

  2. 2.

    Статията ми харесва. Вярвам в лечебнанта сила на билите, но като се има предвид, че някои треви и билки са отровни за домашните ни любимци, съм много внимателна с тях. Затова ме интересува кой е авторът на статията.

  3. 3.

    информацията е взета от специализирана книга за билколечение при животните

Подобни статии