🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Глюкокортикоидна терапия

Завършване на глюкокортикоидната терапия

Степента на потискане на хипоталамо-хипофизно-надбъбречиата ос от глюкокортикоидната терапия зависи от много фактори:

- химичната структура и дозата на използвания глюкокортикоид

- продължителността на третиране, степента и характера на заболяването, по повод на което е прилагана глюкокортикоидна терапия

- наличието или отсъствието на предшестващи или съпътстващи органни, метаболитни и други нарушения

От това зависи и начинът, по който глюкокортикоидната терапия може да бъде сравнително безопасно преустановена.

При наличие на изразена супресия на хипоталамо-хилофизно-надбъбречната ос възстановяването преминава през три етапа: първоначално плазмените концентрации на АКТX и кортизола са ниски; при възстановена функция на хипофизата АКТХ се повишава, а кортизолът остава в ниски граници; накрая се възстановява функцията на надбъбречната кора, в резултат от което се повишава и нивото на кортизола.

При човека този период продължава 9 - 12 месеца. Въпреки, че при кучето той се смята значително по - кратък, необходима е съответна поддържаща терапия в някоя от описаните й форми в продължение на няколко месеца.

Прилагането на АКТХ както по време на лечебното третиране, така и в процеса на възстановяването може да предотврати до известна степен атрофията на надбъбречната кора, респективно да ускори нейното възстановяване, без да повлияе благоприятно функцията на хипоталамуса.

По пътя на обратната връзка тази функция може даже да бъде потисната. Поради това някои автори смятат, че допълнителното даване на АКТХ успоредно с кортикоидните средства не е целесъобразно.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...