Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Възварка от билки

Възварка - Лат.: Decoctum

Възварките са подобни на инфузите. Те представляват най - често водни извлеци на активни вещества от растителни дроги и се получават чрез декоктиране. Приготвят се и чрез разреждане на обикновените екстракти или на т.нар. екстракти - концентрати (дисперги)*.

Като суровина за тази лекарствена форма служат обикновено по - груби растителни части - дървесина, кора, корени, коренища и по - рядко твърди листа (от мечо грозде или боровинки и др.). Действащите им вещества са устойчиви на загряване. Количествените съотношения между дрога и извлечител са същите, както при запарките.

След декоктирането възварката се прецежда гореща (10 минути след изваждането от водната баня). Съдържащите танин декокти правят изключение и се прецеждат веднага. Използват се многослойна марля, памук или комбинация от тях.

При вьзварки с обем от 1 до 3 литра загряването се увеличава на 40 минути. Във всички случаи след прецеждането на декоктите се долива толкова вода, колкото се е изпарила.

Възварките се приготвят ежедневно. Те не са удобни за продължително съхраняване, поради това, че се изменя активността им и бързо плесенясват. Назначават се по указание на ветеринарния лекар.

*Диспергите се получават при заводски условия чрез изпаряване на инфузи и декокти във вакуум при хигиенични условия. Те са устойчиви при продължително съхраняване. Стандартизирани са биологично или химично. Чрез разтварянето им се приготвят запарки и възварки.

5.0, 1 гласа
прегледи 2303

Препоръчани продукти

Коментари за Възварка от билки

  1. 1.

    bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!

Подобни статии

Хиппотерапия  с Коне

Хиппотерапия с Коне

Специални благодарности към авторите на статията: Димитър Шишманов хиппотерапевт, жокей ...