Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Запарка от билки

Запарка - Лат.: Infusum

Запарките най - често са водни извлеци от растителни дроги, получени чрез инфузиране. Приготвят се предимно от нежни растителни части (цветове, листа, треви, семена, по - рядко от стъбла и др.) или от дроги, чиито активни вещества не са устойчиви на продължително загряване (етерични масла, гликозиди и др.).

При приготвяне на инфузи от дроги, съдържащи сърдечни гликозиди (напръстник, горицвет и др.) или алкалоиди, се използват растителни суровини с определена биологична активност или определено количество алкалоиди.

При приготвяне на запарките се спазва определено съотношение между дрога и извлечител. В случаите, когато концентрацията не е посочена в рецептата, тя е 1:10.

За силно действащите дроги (трева от момина сълза и горицвет, коренище от валериана и чемерика, игликов корен и др.) съотношението е 1:30. За отровните растения (листа от напръстник и др.) то е 1:400.

Запарването се извършва в инфундирка (порцеланов съд, градуиран обемно), но може да се използват и неръждаеми захлупващи се съдове. Заредената дрога в инфундирката се поставя във водна баня и се загрява 15 минути в кипяща водна баня, след което се оставя да изстине до стайна температура в продължение на 45 минути. Когато запарката е в по - голям обем (1 - 3 литра) загряването се удължава до 25 минути.

Извлекът се прецежда през многослойна марля, памук или комбинация от тях. При несъответствие на извлека с предписания обем се прибавя вода, колкото е изпареното количество от нея.

Поради особеностите в анатомичната си структура растителните дроги абсорбират и задържат различно количество вода, вследствие на което предварително се определя техният коефициент на водопоглъщане (количеството вода, задържано от 1 грам дрога). Той дава информация за допълнителното количество вода, необходимо за приготвяне на съответния инфуз.

При приготвянето на запарки чрез разтваряне екстрактите се вземат в количества, съответстващи на дрогата, предписана в рецептата.

Запарките се приготвят ежедневно в малки количества и се използват пресни. При продължително съхраняване те плесенясват или представляват благоприятна среда за развитие на микроорганизми. Настъпват промени в действащите вещества, които водят до намаляване на активността им или до пълното им инактивиране.

Запарките се съхраняват на прохладно място не повече от 2 дни. Прилагат се само по назначение на ветеринарен лекар.

Препоръчани продукти

Коментари за Запарка от билки

  1. 1.

    bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!

Подобни статии

Хиппотерапия  с Коне

Хиппотерапия с Коне

Специални благодарности към авторите на статията: Димитър Шишманов хиппотерапевт, жокей ...