Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Лапа от билки

Лапа - Лат.: Cataplasma

Лекуване с билки при животнитеЛапа от билкиЛапата е мека лекарствена форма с консистенция на каша или меко тесто. Употребява се външно след предварително обезкосмяване на кожата или поставена в марля за избягване слепването на космите.

Проявява локално и рефлекторно действие. Оказва различно въздействие според характера на активните вещества на изходните суровини или на прибавените към лапите лекарствени средства. Може да действа смекчаващо (когато е приготвена от дроги, съдържащи слизести вещества), обезболяващо (от дроги с етерични масла - лайка, мащерка, мента и др), дразнещо, ревулсивно (синапена лапа и др.) и др.

За приготвяне на лапи се използват дроги или хранителни продукти, съдържащи слизести вещества - ленено семе, пшеничено брашно, пшеничени трици, преварени картофи, семена от сено и др. Технологията е различна в зависимост от изходния материал.

Смесването с течния съставител продължава до получаването на тестообразна маса. Готовият продукт се разстила върху тензух, марля и др. с различна дебелина на слоя (в зависимост от дрогата) и се употребява най - често по принципа на съгряващия компрес.

Дразнещите средства, например синапената лапа, се разстилат в по - тънък слой и се държат до зачервяване на кожата. След свалянето им кожата се почиства, за да се избегне изгарянето. Приготвят се и се употребяват в момента на използването им. Не се консервират.

Препоръчани продукти

Коментари за Лапа от билки

  1. 1.

    bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!

Подобни статии

Хиппотерапия  с Коне

Хиппотерапия с Коне

Специални благодарности към авторите на статията: Димитър Шишманов хиппотерапевт, жокей ...