Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Лекарствен сбор, сложен чай

Лекарствен сбор, сложен чай - Лат.: Species

Представлява смес от едро нарязани дроги. Понякога в състава му се включват соли, етерични масла и др. Приготвя се от цветове, листа, кори, стъбла, дървесина, плодове, семена, корени, коренища и други растителни части, съдържащи слабо действащи лекарствени вещества.

Лекарственият сбор се употребява самостоятелно или от него се приготвят лапи, възварки, запарки и по - рядко други лекарствени форми. Използува се вътрешно и външно.

Според предназначението се различават няколко вида лекарствени сборове:

 • Омекчаващ чай - за омекчаване на възпалените тъкани
 • Диуретичен чай - увеличава пикочоотделянето
 • Успокоителен  чай - успокояващ нервната система
 • Горчив и ароматичен чай - за възбуждане на апетита
 • Гръден чай - за лекуване на гръдни заболявания - бронхити, пневмонии и др.
 • Слабителен чай - действащ очистително (разхлабително)
 • Лекарствен сбор за приготвяне на лапи
 • Лекарствен сбор за изкъпване

Лекарствените сборове се приготвят чрез оситняване на дрогите с резачка или ножица. Плодовете и семената се надробяват с мелничка. Дребните цветове (лайка, равнец и др.) се запазват цели, както и някои семена (ленено семе) и плодове.

Листата, стъблата и корите се нарязват. Корените и коренищата, в зависисимост от формата, големината и твърдостта, се нарязват или надробяват. Плътните листа се стриват на едър прах.

Според предназначението на лекарствения сбор оситияването на дрогите се извършва в различна степен. Предназначените за приготвяне на запарки и възварки за вътрешна употреба и за изплакване на устата са с големина на частиците 4 - 6 мм, лекарствените сборове за изкъпване - 2 мм, за приготвяне на лапи - 1.4 мм.

Оситнените дроги се смесват много добре. Когато се включват соли под формата на разтвор, с тях се пулверизира сместа от оситнени дроги. След изсушаване на сложния чай при 60 °С към него последни се прибавят хигроскопичните и неустойчивите на влага вещества.

Готовите лекарствени сборове се поставят в кесии от пергаментова хартия и в картонени кутии или в двойни книжни пликове, а съдържащите летливи вещества - в кесии от парафинирана хартия или в стъклени банки. Те се съхраняват на сухо място, а в складовете - в затворени сандъци. Чайовете, съдържащи ароматни вещества, се пазят в тенекиени кутии. Тампони от памук, напоени с хлороформ (подменят се периодично) и поставени в сандъците, предпазват лекарствената форма от разваляне и от насекоми.

5.0, 1 гласа
прегледи 1872

Коментари за Лекарствен сбор, сложен чай

 1. 1.

  bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!

Подобни статии