🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Билколечение при животните

Растения, подобряващи апетита и храносмилането при животните

Тези растения съдържат главно горчиви и горчиво - ароматни вещества, които рефлекторно чрез възбуждане на вкусовите рецептори в устната лигавица усилват секрециите в храносмилателния канал, предимно слюнчената и стомашната. По - слабо е тяхното директно действие чрез неподсредствен контакт с рецепторите в стомаха. Усилвайки секреторната функция, активните вещества повишават апетита на животните и подобряват храносмилането. Отделянето на значителни количества храносмилателни сокове и ензими е от голямо значение за смилането на храната особено при тревопасните животни. Подобряването на храносмилането има голямо значение за организма поради това, че нарушенията в този процес предизвикват тежки заболявания.

Практически, в чист вид горчивите и горчиво - ароматни вещества не се използват. Предпочитат се растителните източници. Малко са растенията, съдържащи само горчиви вещества. Обикновено в растителните дроги има голям процент етерични масла, които проявяват апетитовъзбуждащо действие по описания механизъм.

В някои растения се откриват и други принципи, влияещи върху апетита на животните. Особено значение имат органичните киселини, които са и алкализиращи.

Растителните дроги се използват обикновено в нативен вид, под формата на запарки, тинктури или екстракти. Те се прилагат 5 - 15 минути преди хранене, наливно с бутилки или се смесват с фуража.

Спазва се определената схема на лекуване, тъй като при предозиране или удължаване срока на третиране се развива гастрит. Тези растения се употребяват в малки дози, непродължително време. Те имат и профилактично значение.

1. Растения, подобряващи апетита и храносмилането при животните

Жълта тинтява, Глухарче, Червен кантарион, Водна детелина, Лайка, Кориандър и др.

2. Жълта тинтява

Описание, Разпространение, Химичен състав, Действие, Приложение, Начин на употреба и др.

3. Глухарче

Описание, Разпространение, Химичен състав, Действие, Приложение, Начин на употреба и др.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...