Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Боянка

Боянка - Лат.: Erysimum diffusum Ehrh. (E. Canescens Roth.)
Сем. Кръстоцветни - Brassicaceae, Cruciferae

Описание

БоянкаЗа какво се използва БоянкатаДвугодишно до многогодишно сиво - зелено тревисто растение. Стъблата му са високи - 30 - 80 (120) см, изправени, най - често разклонени. Листата са последователни, линейно ланцетни до линейни, целокрайни; приосновните и  долните стъблови с дръжка, а горните - приседнали.

Съцветията са връхни, гроздовидни, при плодовете - силно удължени. Цветовете са лимоненожълти с 4-листна чашка и венче, 6 тичинки и 1 плодник.

Плодът е 3—8 см дълга четириръбеста шушулка с многобройни светлокафяви семена. Цъфти през април - юни.

Разпространение

Расте по сухи тревисти и каменливи места, из храсталаци и поляни. Среща се из цялата страна докъм 1200 метра надморска височина.

Употребяема част

Използват се стръковете (herbae Erysimi), събрани по време на цъфтеж, с дължина до 30 см и семето (semen Erysimi).

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип (в семената 2 до 6%, в листата 1 - 1.5%). Основни са гликозидите еризимин и еризимозид, които са производни на строфантидина. В семената освен това се съдържа тлъсто масло (30 - 40 %), в състава на което влизат глицериди на олеиновата, еруковата, палматиновата, линоловата и линоленовата киселина.

Действие

В някои страни растението твърде отдавна се използва като сърдечно и диуретично средство. Препаратите, приготвени от надземната част, проявяват особено благоприятен ефект при сърдечна слабост. Те усилват систолитичните съкращения, удължават диастолата, забавят сърдечния ритъм, повишават минутния и ударния обем. Оказват хипертензивно действие и едновременно усилват пулсовата вълна.

Препаратите от растението задълбочават и учестяват дишането. Действието им се обуславя от съдържащите се в листата еризимин и еризимозид.

По терапевтична стойност гликозидите на Боянката (от Е. cheranthoides) са близки до строфантина. Еризиминът се различава от строфантина по своето по - слабо действие. Характеризира се с по - ниска токсичност.

Еризимозидът се резорбира орално. Той заема междинно място между строфантина и дигитоксина. В сравнение с дигиталисовите препарати гликозидите на боянката оказват по - благоприятно действие върху коронарното кръвообращение.

И двата гликозида кумулират, но еризимозидът в по - голяма степен. Гликозилите на растението активират и отделителната функция на бъбреците. Те проявяват седативен ефект върху ЦНС.

Приложение

Боянката и препаратите й се прилагат при сърдечна недостатъчност, стенокардия, кардиосклероза и др. с показанията на строфантина.

Начин на употреба и дози

Използва се надземната част на растението или спиртна тинктура (1:10).

Дози на инфуз от надземната част (1:20), за вътрешно приложение
Телета 1 супена лъжица, 3 пъти дневно
От спиртната тинктура (1:10):
Телета 20 - 30 капки, 3 - 4 пъти дневно
прегледи 2403

Коментари за Боянка

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии