Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Бял имел

Бял имел - Лат.: Viscum album L.
Сем. Имелови - Loranthaceae

Описание

Бял имелИмелЗа какво се използва Бял имелВечнозелено, полупаразитно, двудомно храстче, прикрепващо се по клоните на дърветата с помощта на коренолодобни хаустории, които проникват под кората. Стъблото е дихотомично разклонено. Листата са срещуположни, приседнали, целокрайни, елипсовидни до продълговати, кожести, тъмнозелени, с успоредно жилкуване.

Цветовете са с прост, жълто-зелен, 3-4-делен околоцветник, събрани по 3-6 в разклоненията на младите клонки.

Плодът е бяла или бледо-жълтеникава, кълбовидна, лепкава ягода с 2-4 черни семена. Цъфти през март - април.

Разпространение

Расте върху клоните на различни представители от голосеменните и покритосеменните (най - често Розоцветни) дървесни растения. Среща се из цялата страна, но главно в Източна България.

Употребяема част

Стръковете (herbae Visci) или само листата (folia Visci).

Химичен състав

Пептидна субстанция, наречена вискотоксин, в състава на която вземат участие 17 аминокиселини. Изолирано е вещество от групата на лектините (фитоаглутенини). Установени са освен това амини (холин, ацетилхолин, хистамин); флавоноиди - халконов гликозид; фенолни киселини; тритерпени - олеанолова киселина; танини,  витамин С, смоли, восъци и др.

Действие

Клонките с листата на Белия имел са известни със своето съдоразширяващо действие, вследствие на което те понижават повишеното кръвно налягане и премахват спазъма на кръвоносните съдове. Това действие се придружава със забавяне на сърдечната дейност.

Препаратите на белия имел подтискат ЦНС, проявяват антиконвулсивен, респ. антиепилептичен ефект. Хипотензивното им действие се дължи на влиянието им върху съдодвигателните центрове в продълговатия мозък. Важна роля за това действие има вискотоксинът, съдържащ се в Белия имел. Известно въздействие може да се очаква и от страна на съдържащите се в дрогата амини.

Веществото от групата на лектините проявява силно цитостатично и канцерогенно действие. Цветовете на растението действат лактопоетично и увеличават маслеността на млякото.

Приложение

Растението се използва като антихипертензивно средство. Употребява се при спазъм на мозъчните кръвоносни съдове, при невралгии, като антиконвулсивно, респ. антиепилептично средство. Служи още за повишаване на млечната секреция и маслеността на млякото.

Начин на употреба и дози

Назначава се обикновено студен извлек или възварка от дрогата:

Студен извлек

Приготвя се от 1 чаена лъжичка Бял имел, залят със 100 гр. студена вода. След киснене в продължение на 12 часа извлекът се прецежда.

На кучета се дава само сутрин по 1 кафена чаша. Препаратът се приготвя всеки ден. Не се прилага продължително време поради високата токсичност на дрогата. Употребява се около 3 - 4 дни.

Възварка

Получава се като 1 чаена лъжичка дрога се залива със 150 мл вода и се вари 5 мин. След престой от 30 мин. възварката се прецежда. На кучетата се дава по 2 супени лъжици от нея, 1 - 2 пъти дневно след хранене.

Като лактопоетично средство се дозира вътрешно:

 • КР - 10-15 гр
 • ДЖ - 1/2-1 чаена лъжичка

Белият имел не се дава на бременни животни поради опасност от аборт. Продължителната му употреба и даването на високи дози води до отравяния, поради което това растение се прилага при строго спазване на лекарското назначение.

4.0, 2 гласа
прегледи 30869

Коментари за Бял имел

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии