Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Горицвет

Горицвет - Лат.: Adonis Vernalis L.
Сем. Лютикови - Ranunculaceae

Описание

ГорицветAdonis vernalisКъде расте горицветаГорицветът е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблата му са високи 15-30 (40) cм, изправени, слабо разклонени, гъсто облистени. Листата са 2-4 пъти пересто наделени с теснолинейни до 1 мм широки, заострени дялове. Цветовете са единични, 4-5 (8) cм в диаметър, разположени на върха на стъблата и разклоненията им. Чашелистчетата са 5-8, яйцевидни, а венчелистчетата 10-24, продълговато елипсовидни, златисто-жълти. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни сиво-зеленикави плодчета с кукесто носче. Цъфти през периода март - май.

Разпространение

Горицветът расте по сухи каменисти места из храсталаци, пасища и сухи ливади. Среща се предимно на варовити терени - в някои райони от Североизточна България, Източна Стара планина, Западна България, Тунджанска хълмиста равнина от низините до 1100 метра надморска височина.

Употребяема част

Стръковете (herbaе Adonis Vernalis L. ), събрани в началото на цъфтежа.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от групата на карденолидите (1 - 4%). Те са с най - съществено значение за биологичната активност на дрогата.

"Адонизид" е названието на лесно разтворимата във вода фракция от карденолидните хетерозиди, а "адонивернозид" е неразтворимата във вода фракция. Основен компонент на водоразтворимата фракция е специфичният за горицвета гликозид "адонитоксин". Неговият генин е "адонитоксигенин" (изомер на строфантидина), а захарта е L-рамноза.

Главна съставка на неразтворимата във вода фракция (адонивернозид) е гликозидът "цимарин" с генин строфантидин и захар - "цимароза". Установен е и строфантидиновият гликозид К-строфантин-β. В по - малки количества са изолирани и следните карденолиди: гликозидите адонитоксигенол и вернадигин, производен на строфандогенина и др.

В дрогата се съдържат още флавоноиди - лутеолин и неговите производни: С-гликозидите "ориентин" и "изоориентин", както и моноксилозид на изоориентина (адонивернит). В тичинковите прашници е намерен и "витексин" (С-гликозид на апигенина): захарният алкохол "адонитол" (2.4 - 4%). Установени са също диметоксихинон, аконитова киселина, холин, фитостероли, сапонини, смолисти вещества и др.

Действие

Надземната част на горицвета се прилага често като сърдечно и успокояващо средство. Кардиотоничното действие на препаратите на растението е дигиталисоподобно. Активността им се обуславя от гликозидите от групата на карденолидите. Голямо значение се отдава на цимарина, адонитоксина, К-строфантин-β   и др.

Действащите вещества в препаратите от дрогата увеличават силата на сърдечните съкращения, забавят ритъма на сърцето, увеличават ударния и минутния обем. По сила на действие те отстъпват на дигиталисовите гликозиди. Отличават се с по - слабо кумулиращо действие. Активните вещества бързо се разрушават.

Пo - слабо влияят върху проводната функция на Хисовия сноп. Препаратите на горицвета имат съдосвиващо действие и повишават артериалното кръвно налягане. Те подобряват кръвообращението. Характеризират се с по - силно изразено диуретично действие от другите дроги със сърдечно действие.

Горицветът се прилага и като успокояваща дрога. Той понижава възбудимостта на централната нервна система (ЦНС). Проявява противогърчов ефект и антагонизира действието на редица конвулсогенни средства (кокаин, камфора, пикротоксин и др.). Седативното му действие се използва при лечението на нервни заболявания (при неврози). Често се съчетава с бромид, с препарати на дилянката (валерианата) и др.

Има данни и за цитотоксичното и вирусостатично действие на водни екстракти от дрогата.

Приложение

Основните показания са хронична сърдечна слабост, поддържане на компенсацията, декомпенсиран сърдечен порок, нарушения в проводимостта на сърцето, тахикардия и възбуждане.

Функционалните неврози, бъбречните заболявания, придружаващи сърдечно - съдовата недостатъчност, са също индикаци за прилагане на билката и препаратите, приготвени от нея.  

Препоръчва се при дистрофии на миокарда и декомпенсирани пороци на сърцето при коне и едри преживни животни надземната част от горицвета да се прилага заедно с валериана.

Начин на употреба и дози

Стръкове от растението се прилагат главно като запарка (1:30). Вътрешно се дава дрогата още под формата на хапове.  Използва се и тинктура от горицвет.

Дози на стръкове от Горицвет, вътрешно, за едно лечение
Едри преживни 2 - 12 грама
Конe 5 - 8 грама
Дребни преживни 1 - 2 грама
Свине 1 - 2 грама
Кучета 0.2 - 0.4 грама
Котки 0.1 - 0.2 грама
Кокошки 0.1 - 0.2 грама

Примерни рецепти

 

Горицвет за овцаRp.:
      Infusi herbae Adonidis vernalis    2.0/300.0
      D. S. Вътрешно на 2 приема през 12 часа, за овца.

(При остър ендокардит)

 

Горицвет за сърцето на краваRp.: 
      Infusi herbae Adonidis vernalis
        —     —      Convallariae majalis  aa  10.0/1000.0
      M. D. S. Вътрешно no 200 мл 1 път дневно, за крава.

(При сърдечен порок)

 

Rp.: 
      Herbae Adonidis vernalis
         —    ConvalJariae majalis  aa   20.0
      Rhizomatis Valerianae               30.0
     M. D. S. Да се запари в 2 литра вода. Вътрешно по 2
     водни чаши, 2 - 3 пъти дневно, за кравa.

(При сърдечна невроза)

Коментари за Горицвет

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии