Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Гърбач

Гърбач - Лат.: Periploca Graeca L.
Сем. Устрелови -  Asclepiadaceae

Описание

ГърбачЗа какво се използва гърбачаУвивен храст с дълги до 15 метра стъбла с червеникаво - кафява или сиво - кафява кора. Листата са срещуположни, елипсовидни до почти кръгли, дълги 5 - 12 cм, широки 3 - 8 cм, целокрайни, голи, отгоре лъскави, тъмнозелени, отдолу сиво - елени. Съцветията са  връхни или странични полусенници. Цветовете са 1.5 - 2.5 cм в диаметър. Чашката е дълбоко наделена със заострени зъбци. Венчето е 5-делно, отгоре тъмно пурпурно - кафяво, по края с бели реснички. Плодът цилиндричен, с многобройни семена, снабдени с хвърчилка от копринести власинки. Цъфти през май - юли.

Разпространение

Расте из крайбрежни храсталаци и гори. Среща се по Черноморското крайбрежие и край реките Дунав (Силистренско), Струма (южната част), Марица и Тунджа докъм 150 метра надморска височина.

Употребяема част

Използват се кората (cortex Periplocae) или младите клонки (stipites Periplocae), събрани през ранна пролет.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип - периплоцин и периплоцимарин, които са производни на генина периплогенин.

Действие

Кората на растението има кардиотонично и аналептично действие. Влиянието му върху сърдечната дейност се определя от гликозидите от типа на карденолидите и главно от периплоцина, който по активност е близък със строфантина. Той усилва сърдечните контракции, забавя пулса, ускорява кръвообращението и подобрява разпределянето на кръвта. Действа диуретично, премахва отоците.

Периплоцинът нормализира кръвното налягане. Проявява амфотерно действие по отношение на артериалното налягане, но след неговото прилагане налягането се нормализира. Той е силно отровно вещество.

Токсичността му се проявява дори в незначителни количества. Поради това се прилага само под непосредствен лекарски контрол. Поради токсичността си периплоцинът е бил използван от някои африкански племена за намазване на стрелите при лов на диви животни.

Приложение

Употребява се при остра сърдечна недостатъчност с тежки смущения в кръвообращението.

Начин на употреба и дози

Използва се настойка от корите на гърбача. Най - ефективният препарат от растението е периплоцинът с биологична активност 5780 КЕД в 1 g.

Дози от тинктура на Гърбач, за вътрешно приложение
Куче 2 - 5 капки
Дозата се определя по преценка на ветеринарния лекар в зависимост от заболяването и състоянието на пациента
5.0, 1 гласа
прегледи 1944

Коментари за Гърбач

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии