🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Зимзелен

Зимзелен - Лат.: Vinca Minor L.
Сем. Тойнови - Apocynaceae

Описание

ЗимзеленЗа какво се използва ЗимзеленОтвара от ЗимзеленМногогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Цветоносните стъбла са високи 15-30 cм, изправени, а вегетативните са хоризонтални, дълги до 100-150 cм, вкореняващи се. Листата са срещуположни, елипсовидни, дълги 2-2.5 cм и широки 1-2 cм, кожести, целокрайни, отгоре зелени, лъскави, отдолу сиво-зелени, презимуващи.

Цветовете са единични с дълги дръжки в пазвите на листата. Венчето е синьо, тръбесто фуниевидно с дълга тръбица 7-12 мм и 5-делен диск. Тичинките са 5.

Плодът е продълговато цилиндричен, сърповидно извит, съставен от два дяла. Цъфти през април - май.

Разпространение

Расте из храсталаци, по сухи тревисти и каменисти места. Среща се докъм 800 метра надморска височина. Като декоративно растение често се отглежда из паркове и градини.

Употребяема част

Използват се листата (folia Vincae minoris) и стръковете (herbae Vincae minoris). 

Химичен състав

Алкалоиди (0.30 - 0.50 %), производни на индола. Изолирани са около 40 алкалоида предимно от групата на ебурнамина. Главен алкалоид е винкаминът. В по - значителни количества са и алкалоидите изовинкамин, винкадин, винцин, винцинин, винкорин и др. Установен е и резерпин.

От неалкалоидните съставки по - важни са: тритерпените - урзолова киселина; стеролите - р-ситостерол; флавоноидите  робинин; фенолните киселини - кафеена, р-кумарова, о-протокатехова, ванилова и др.; захарите; танините; холинът и др.

Действие

Листата на Зимзеленът са източник за получаване на препарати с хипотензивно действие. Те са дилататори на мозъчните кръвоносни съдове, тъй като съдържат винкамин. Получени са и полусинтетични продукти. Хипотензивното действие е от централен произход. Участие взема вегетативната нервна система. Винкаминовите алкалоиди проявяват отрицателен хронотропен ефект, без да променят силата на сърдечните съкращения.

Установено е диуретично, хипогликемично, а в по - високи дози - и курареподобно действие. Поради съдържанието на робинин може да се очаква хипоазотемично и антиуремично действие.

Приложение

Препаратите се прилагат като антихипертензивни средства, при спазъм на церебралните кръвоносни съдове.

Начин на употреба и дози

Рецепта за кучета със ЗимзеленВътрешно на кучета се дава дневно 25 мл отварка от листата на Зимзелена. Отварката се приготвя, като 1 чаена лъжичка листа се варят 15-20 мин. в 250 мл вода и се дава на 3-4 приема.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

12. Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
11.
Не съм го ползвала .
10. Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
9. д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
8. Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
7. д-р БауБау
До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?
6. Анонимен
как може да се използва и за какво
5. Анонимен
отровно е само за хора, или и за живитните
4. д-р БауБау
До 3. - благодарим за споделеното мнение.
3.
В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.
1. Анонимен
Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...