🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Кукуряк

Кукуряк - Лат.: Helleborus Odorus W. Et K.
Сем. Лютикови - Ranulaceae

Описание

КукурякКога цъфти кукурякаЗа какво се използва кукурякаМногогодишно тревисто растение с хоризонтално пълзящо, разклонено, черно - кафяво коренище.

Цветоносното стъбло е изправено, високо 30 - 40 (60) cм. Приосновните листа са с дълги дръжки, дланевидно нарязани, със 7 - 16 яйцевидно ланцетни, остро назъбени дяла.

Стъбловите листа са по - дребни, приседнали. Цветовете са 5 - 7 cм в диаметър, по 2 - 4 на върха на стъблото, наведени.

Околоцветникът е прост, от 5 яйцевидни жълто - зелени листчета. Нектарниците са 8 - 12, много по - къси от околоцветника. Тичинките са многобройни.

Плодът е сборен, съставен от няколко многосеменни мехунки. Цъфти през февруари - април.

Разпространение

Расте по поляни, из храсталаци и редки гори в предпланините и планините. Среща се в много райони на страната докъм 1500 метра надморска височина.

Употребяема част

Използва се коренището с корените (rhizoma cum radicibus Hellebori).

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от типа на буфадиенолидите: хелебригенин и  неговият рамноглюкозид - хелебрин, дезглюкохелебрин др. Установени са освен това стероиди и сапонини, горчиви вещества, тлъсто масло със слабително действие и др.

Действие

Растението е известно като кардиотонично средство. Фармакологичната активност на дрогата се базира на гликозидите хелебригенин, хелебрин, дезглюкохелебрин. Те се отличават със значително по - висока активност от дигиталисовите гликозиди и на строфантина. По - близки са по действие до строфантиновите гликозиди. Характеризира се с бързо настъпващо действие и продължителен кардиотоничен ефект.

Helleborus nigerНякои видове кукуряк (Helleborus niger) проявяват диуретично действие. Гликозидите на кукуряка притежават и седативно действие.

Екстракт от корените на кукуряка при подкожно инжектиране активира защитните функции на организма.

Има стимулиращо действие върху функциите на ретикулоендотелната система. Оказва влияние върху белите кръвни клетки като увеличава продукцията им и образуването на антитела.

Под негово влияние се наблюдават изменения, характерни за неспецифичната протеинотерапия, включително и изменения от типа на местната и огнищна реакция - зачервяване, оток и болка в мястото на прилагане; хроничните възпалителни процеси първоначално се активират, а след това отслабват и преминават.

При настъпване на общата реакция след олевяването на бялата кръвна картина се увеличават тромбоцитите и лимфоцитите. Наред с отделянето на противотела се повишава опсоничният индекс на кръвта и фагоцитната активност на макрофагите. Това свойство на екстракта намира приложение във ветеринарната медицина.

Приложение

Препаратите на кукуряка се използват като кардиотонични средства с продължителен ефект. Те изискват прецизно дозиране и индицирано прилагане с известна предпазливост поради високата им токсичност.

Във ветеринарната медицина екстрактът от корените на кукуряка (подкожно) e показан за стимулиране на ретикулоендотелната система.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

12. Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
11.
Не съм го ползвала .
10. Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
9. д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
8. Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
7. д-р БауБау
До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?
6. Анонимен
как може да се използва и за какво
5. Анонимен
отровно е само за хора, или и за живитните
4. д-р БауБау
До 3. - благодарим за споделеното мнение.
3.
В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.
1. Анонимен
Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...