Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Момина сълза

Момина сълза - Лат.: Convallaria Majalis L.
Сем. Кремови - Liliaceaе

Описание

Момина сълзаМомина сълза за животниМнoroгодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Цветоносното стъбло е високо 15 - 20 cм, тънко, неразклонено, безлистно.

Листата са приосновни, обикновено 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, дълги 10 - 20 cм и широки 4 - 8 cм, към върха заострени, a в основата - стеснени в дълги влагалища.

Съцветието връхно, гроздовидно, рехаво, с 6 - 10, по - рядко до 20 цвята с къси дръжки. Цветовете са бели с кълбовидно звънчевиден околоцветиик с 6 зъбчета, а тичинките - 6. Плодът е оранжево - червена, кълбовидна, сочна ягода. Цъфти през април - юни.

Разпространение

Расте из влажни широколистни гори и храсталаци. Среща се в цялата страна докъм 1400 метра надморска височина. Отглежда се и като декоративно растение.

Употребяема част

Стръковете (herbae Convallariae), цветоносните стръкове заедно с листата, листата (flores Convallariae).

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип (в листата 0.2 - 0.3%, а в цветовете до 5%). Установени са над 20 съединения, производни на следните генини: строфантидин, строфантидол, бипиндогенин, периплогенин и сарментогенин.

Основният гликозид е конвалотоксинът (строфантидин-рамнозид) - около 40% от общото количество на карденолидите в дрогата. В по - голямо количество са и гликозидите: конвалозил (стронфантидин-рамноглюкозид), локундиозид (рамнозид на бипиндогенина) и конвалатоксол (рамнозид на строфантидола).

В малки количества са изолирани следните гликозиди: конвалатоксолозид, хейротоксин, глюколокун диозид, периплорамнозид, майалозид, перигулозид и др. Освен карденолиди са установени още: стероидни сапонини - конваларин с хемолитичен индекс около 8000; флавоноиди - производни на изорамнетина и кверцетина, и хелидонова киселина до 1.5%. В цветовете се съдържа етерично масло с основна съставка фарнезол.

Действие

Момината сълза намира приложение главно като сърдечно и седативно средство. Най - висока активност притежава конвалатоксинът, но другите гликозиди също спомагат за проявяването на кардиотоничен ефект. По действие те напомнят ефекта на дигиталисовите гликозиди, с изключение на конвалатоксинът, който има строфантиноподобен ефект и е с краткотрайно действие (20 - 22 ч).

Активните вещества на дрогата забавят сърдечния ритъм, влияят върху пулса, повишават кръвното налягане, отслабват застойните явления. Проявяват по - силен диуретичен ефект от дигиталиса. Тези явления са отчетливи при венозно въвеждане на препарати от момина сълза. Приложени орално на животни, активните вещества бързо
се разрушават.

Добре изразени са и седативните свойства на билката,  особено в комбинация с препарати от коренището на дилянкатя (валерианата). Тази комбинация се използва при сърдечна недостатъчност.

Установен е цитотоксичен и вирусостатичен ефект на водният екстракт от листата на растението. Активните вещества на момината сълза почти не кумулирят, но растението е отровно и при неправилно прилагане предизвиква тежки интоксикации при животните, протичащи с признаците на дигиталисово и строфантиново отравяне. Подобно на строфантина препаратите на момината сълза при венозно инжектиране могат да доведат до спиране на сърдечната дейност.

Приложение

Във ветеринарномедицинската практика растението и препаратите от него могат да се използват при сърдечна недостатъчност, главно при хронична сърдечна слабост. Активни са при сърдечни неврози и като диуретично средство.

Начин на употреба и дози

Надземната част от момината сълза се прилага  като инфуз (1:30). Използва се прах от дрогата в чист вид или под формата на болуси. Може да се употребява и като микстура. Екстракти и тинктури от растението се включват в състава на голям брой препарати.

Дози на надземната част от Момина сълза, за вътрешно приложение
Едри преживни 5 - 15 грама
Коне 5 - 12 грама
Дребни преживни 2 - 6 грама
Свине 1 - 4 грама
Кучета 0.2 - 1.5 грама
Котки 0.1 - 0.8 грама
Кокошки 0.2 - 0.8 грама

Примерни рецепти

 

Лечение с момина сълзаЗа какво се използва момината сълзаRp.:
     Infusi herbae Convallariae majalis        20.0/800.0
     Natrii salicylatis                               80.0
     M. D. S. Вътрешно ежедневно по 200 мл, за крава.
(При остър ендокардит)

 

Rp.:
     Pulveris herbae Convallariae majalis
         —   rhizomatis Valerianae         aa 5.7
     Farinae   secalinae                          8.0
     Aquae fontanae                              q. s.
     Glycerini                                        q. s.
     ut fiat bolus.
     D. t. d. No 5.
     S. Вътрешно ежедневно по 1 хап, за крава.
(При порок на сърцето)

прегледи 3041

Коментари за Момина сълза

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии

Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия с Коне

Специални благодарности към авторите на статията: Димитър Шишманов хиппотерапевт, жокей ...