Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Морски лук

Морски лук - Лат.: Urginea Maritima (L.) Baker (Scila Maritima L.)
Сем. Кремови - Liliaceae

Описание

Морски лукЛуковица на морски лукМорски лук за животниМногогодишно луковично растение с безлистно цветоносно стъбло, достигащо 100 - 150 cм височина.

Луковиците са  крушовидни или почти кълбовидни с маса до 2 - 3 (8) кг. Листата са дълги 30 - 60 cм и широки 5 - 12 cм, мечовидни до продълговато яйцевидни, целокрайни.

Цветовете са събрани в гъсто гроздовидно съцветие, дълго 40 - 50 cм. Околоцветникът е 6-листен, зеленикаво - бял или розов.

Плодът представлява тригнездна многосеменна кутийка. Цъфти през юли - август.

Разпространение

Среща се по Средиземноморското крайбрежие от Испания до Гърция, където се и култивира като лечебно растение.

Употребяема част

Луковицата (bulbus Scillae) - използват се средните по - твърди листа, изсушени бързо при 50 - 60 °С.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от буфадиенолиден тип, производни предимно на агликона сциларенин.

Първичният гликозид в дрогата е глюкосциларен А-триозид с 1 молекула рамноза и 2 молекули глюкоза, но той е в незначително количество.

Главният гликозид е сциларен А-биозид с глюкоза и рамноза.

В по-значително количество е и монозидът просциларидин А, който е рамнозид на сциларенина. В малки количества се съдържат и други гликозиди.

В дрогата освен тях се съдържат още: синистрин - въглехидрат, сходен с инулина, слузни вещества (30%), захари и следи от етерично масло.

Действие

Луковиците на морския лук са известни още на старите гърци, римляните и египтяните като помощно диуретично и отчасти кардиотонично средство.

Дрогата е била използвана предимно като пикочогонно средство. Включвана е била в състава на диуретични вина, хапчета и др. Известна е била тинктурата от луковиците на растението. Познати са някои неогаленови препарати.
Важна индикация е била кардиалният хидропс при стари кучета. Някои са използвали прах от дрогата при недостатъчност на сърдечния мускул.

Тези свойства на луковицата и на препаратите, получени от нея, запазват своето значение и днес. Посочената фармакологична активност се определя от наличните сапонини, които допринасят и със своя отхрачващ ефект.

Препаратите на морския лук се използват и поради тяхното кардиотонично действие. Препаратите с буфадиенолидните гликозиди, на чието действие се разчита, имат средно действие. По активност те са близки на дигиталините, особено гликозидите сциларен А и просциларидин, които определят влиянието на препаратите върху сърдечната дейност. Характерно за тях е, че имат умерено действие.

Препаратите на морския лук не кумулират. В миналото дрогата е била използвана като дератизационно средство в борбата против плъхове и мишки. Активните й вещества увреждат половата система на гризачите. Днес голямо значение имат синтетичните заместители на сциларените.

Приложение и начин на употреба

Намира  приложение поради диуретичния  и експекторантен ефект на дрогата. Прилага се под формата на тинктура и неогаленови препарати.

Примерна рецепта


Rp.:
      Морски лук срещу плъховеPulveris bulbae Scillae siccae     100.0
      D. S. Да се смеси c кълцано рибено месо.
      Да се постави в изходните отвори, за плъхове.

(Като дератизационно средство)

прегледи 3025

Препоръчани продукти

Коментари за Морски лук

 1. 1.

  Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.

 3. 3.

  В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.

 4. 4.

  До 3. - благодарим за споделеното мнение.

 5. 5.

  отровно е само за хора, или и за живитните

 6. 6.

  как може да се използва и за какво

 7. 7.

  До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?

 8. 8.

  зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам

 9. 9.

  До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)

 10. 10.

  Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.

 11. 11.

  Не съм го ползвала .

 12. 12.

  Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...

Подобни статии

Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия с Коне

Специални благодарности към авторите на статията: Димитър Шишманов хиппотерапевт, жокей ...