🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Морски лук

Морски лук - Лат.: Urginea Maritima (L.) Baker (Scila Maritima L.)
Сем. Кремови - Liliaceae

Описание

Морски лукЛуковица на морски лукМорски лук за животниМногогодишно луковично растение с безлистно цветоносно стъбло, достигащо 100 - 150 cм височина.

Луковиците са  крушовидни или почти кълбовидни с маса до 2 - 3 (8) кг. Листата са дълги 30 - 60 cм и широки 5 - 12 cм, мечовидни до продълговато яйцевидни, целокрайни.

Цветовете са събрани в гъсто гроздовидно съцветие, дълго 40 - 50 cм. Околоцветникът е 6-листен, зеленикаво - бял или розов.

Плодът представлява тригнездна многосеменна кутийка. Цъфти през юли - август.

Разпространение

Среща се по Средиземноморското крайбрежие от Испания до Гърция, където се и култивира като лечебно растение.

Употребяема част

Луковицата (bulbus Scillae) - използват се средните по - твърди листа, изсушени бързо при 50 - 60 °С.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от буфадиенолиден тип, производни предимно на агликона сциларенин.

Първичният гликозид в дрогата е глюкосциларен А-триозид с 1 молекула рамноза и 2 молекули глюкоза, но той е в незначително количество.

Главният гликозид е сциларен А-биозид с глюкоза и рамноза.

В по-значително количество е и монозидът просциларидин А, който е рамнозид на сциларенина. В малки количества се съдържат и други гликозиди.

В дрогата освен тях се съдържат още: синистрин - въглехидрат, сходен с инулина, слузни вещества (30%), захари и следи от етерично масло.

Действие

Луковиците на морския лук са известни още на старите гърци, римляните и египтяните като помощно диуретично и отчасти кардиотонично средство.

Дрогата е била използвана предимно като пикочогонно средство. Включвана е била в състава на диуретични вина, хапчета и др. Известна е била тинктурата от луковиците на растението. Познати са някои неогаленови препарати.
Важна индикация е била кардиалният хидропс при стари кучета. Някои са използвали прах от дрогата при недостатъчност на сърдечния мускул.

Тези свойства на луковицата и на препаратите, получени от нея, запазват своето значение и днес. Посочената фармакологична активност се определя от наличните сапонини, които допринасят и със своя отхрачващ ефект.

Препаратите на морския лук се използват и поради тяхното кардиотонично действие. Препаратите с буфадиенолидните гликозиди, на чието действие се разчита, имат средно действие. По активност те са близки на дигиталините, особено гликозидите сциларен А и просциларидин, които определят влиянието на препаратите върху сърдечната дейност. Характерно за тях е, че имат умерено действие.

Препаратите на морския лук не кумулират. В миналото дрогата е била използвана като дератизационно средство в борбата против плъхове и мишки. Активните й вещества увреждат половата система на гризачите. Днес голямо значение имат синтетичните заместители на сциларените.

Приложение и начин на употреба

Намира  приложение поради диуретичния  и експекторантен ефект на дрогата. Прилага се под формата на тинктура и неогаленови препарати.

Примерна рецепта


Rp.:
      Морски лук срещу плъховеPulveris bulbae Scillae siccae     100.0
      D. S. Да се смеси c кълцано рибено месо.
      Да се постави в изходните отвори, за плъхове.

(Като дератизационно средство)

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

12. Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
11.
Не съм го ползвала .
10. Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
9. д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
8. Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
7. д-р БауБау
До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?
6. Анонимен
как може да се използва и за какво
5. Анонимен
отровно е само за хора, или и за живитните
4. д-р БауБау
До 3. - благодарим за споделеното мнение.
3.
В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.
1. Анонимен
Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...