Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия  с Коне

Въздействие на Хиппотерапията

При Хиппотерапията се използва движението на коня ходом, не са подходящи тръс и галоп. При ходом от гърба на коня върху човек се принасят 90 - 110 триизмерни трептения импулса, които действат по уникален начин върху тялото и мозъка на ездача.

Въздействие на ХиппотерапиятаСилен терапевтичен ефект се наблюдава върху двигателния апарат – подобрява се подвижността в гръбначния стълб и тазобедрените стави, коригира се стойката и позицията на главата, стимулира се равновесния анализатор и координацията, намалява се патологично повишения мускулен тонус. Включват се мускулите агонисти и антагонисти в общия ритъм на движение – коремна и гръбна мускулатура.

Ролята на емоционалното въздействие при общуване с коня има голямо значение за по - бързото възстановяване и психическото равновесие на пациента.

Много от хората с увреждания намират нов начин за  социализация, тъй като конната езда променя самооценката на човека, а това от своя страна води до ново самочувствие и личностна изява.

Осезаем ефект се постига след 12 – 16 процедури по хиппотерапия, но в някои случаи може да отнеме и по - дълго време в зависимост от степента на увредата.
прегледи 709

Коментари за Въздействие на Хиппотерапията

  1. 1.

    Жокей? Който е писал статията дори не е разбрал разликата между ездач и жокей. Аман от некадърни автори!

  2. 2.

    Изключителна некоректност, когато се пише нещо и се преписва от някъде , поне е редно да се цитира източника и авторът, от където е преписвано.Източник кн.Лечебна езда, автор Незабравка Генчева, издателство БулитИнс, 2007 год

Подобни статии